• Martin en Natascha Sastra
  Designer & Tattoo artist

  We both seek continuous inspiration and optimization, with as result the creation of our images.

 • Tel: +31 46 2047285
  Mail: hello@noventity.com
  Dorpstraat 79
  6122 CG Buchten
  The Netherlands

Nazorginstructies voor tatoeages

Je tatoeage is als een sieraad op je lichaam. De verzorging hiervan is dan ook heel belangrijk. Een pas aangebrachte tatoeage kun je vergelijken met een schaafwond. De wond heeft tijd nodig om te genezen. Met name de eerste week wanneer de wond nog open is. In deze periode loop je de meeste kans op infecties van buitenaf. Wees daarom zeer alert en verzorg de tatoeage met uiterste zorg en precisie. Pas dan heb je het meest plezier van je tatoeage.

Hieronder wordt zo duidelijk mogelijk uitgelegd wat er allemaal komt kijken bij de genezing en verzorging van je tatoeage. Lees het daarom aandachtig door. Mochten er ondanks alles toch nog vragen zijn neem dan gerust contact met me op.

Lees dit aandachtig door.

Mochten er ondanks alles toch nog vragen zijn neem dan gerust contact met me op.

046-2047285

Een tattoo is voor het leven.

Nazorginstructie

Bij het tatoeëren brengt de naald de inkt tot in de lederhuid. Op dat moment komt er een onbekende stof in het lichaam, en het lichaam wil zichzelf hiertegen beschermen. De inkt wordt vervolgens ingekapseld, omdat het op deze manier geen schade aan kan richten. Door het inkapselen blijft de inkt in de lederhuid zitten, terwijl het proces van natuurlijke huidvernieuwing gewoon door kan blijven gaan.

De genezingstijd van een tatoeage bedraagt ongeveer een week. De eerste dagen kan je tatoeage een beetje rood zijn en branderig aanvoelen. Dit verdwijnt in de loop van de dagen.

Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen bij de genezing een rol.

Persoonlijke hygiëne is tijdens de genezingstijd van de tatoeage absoluut noodzakelijk.

Direct na het tatoeëren is de getatoeëerde plek afgedekt met een wondspray, een steriel kompres of een steriele zelfklevende transparante folie. Gedurende de eerste uren na het aanbrengen van je tatoeage kan er wondvocht en overtollige kleur uit je tatoeage komen. Om je kleding hier tegen te beschermen is een afdekking over de tatoeage aangebracht.

Als de tatoeagewond met een steriel kompres (niet doorzichtig) of met vettige zalf en huishoudfolie is afgedekt kunt je het kompres of de folie na enkele uren verwijderen en de wond behandelen zoals hieronder omschreven.

De wondspray of zelfklevende transparante folie moet je laten zitten totdat de wond genezen is (drie tot zes dagen). Je kunt met de wondspray en de folie gewoon douchen. De wondspray slijt er vanzelf af. Als er wondvocht onder de folie ontstaat kan de folie er eerder afvallen.

Behandel de tatoeagewond indien er wondvocht ontstaat als volgt.

Raak de tatoeage zo min mogelijk aan met de handen en altijd alleen met goed gewassen handen. Was de getatoeëerde plek twee maal per dag met een milde ongeparfumeerde antibacteriële zeep totdat de tatoeagewond geheel genezen is. Wrijf er niet extra overheen met een washand of spons. Dep de tatoeagewond na het wassen met een schone handdoek of een tissue voorzichtig droog.

Smeer de tatoeage desgewenst (met schoon gewassen handen) in met de zalf die u van mij heeft meegekregen. Gebruik geen andere zalf dan witte (zuurvrije) vaseline of Bepanthene en laat de zalf ook niet door iemand anders gebruiken. Smeer een dun laagje over de tatoeage. Uitdrogen van je tatoeage kan korstvorming veroorzaken, wat weer schade aan jouw tatoeage kán veroorzaken. Doe dit, meerdere malen per dag, totdat je huid volledig verveld is.

Druppel geen wonddesinfectiemiddelen zoals Sterilon® of Betadine® op de wond. Breng in geen geval cosmetica aan op de tatoeage gedurende de genezing.

 • Draag geen pleisters of verband over de tatoeagewond.
 • Draag nooit strakke of vuile kleding op de tatoeagewond.
 • Draag schone kleding het liefst van katoen.
 • Draag vooral geen wol en of slaap niet onder wollen dekens.

Vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater (chloorzwembaden, bubbelbaden, natuurlijk zwemwater). Maak tevens geen gebruik van sauna of stoombad.

Stel de getatoeëerde plek niet bloot aan de zon of zonnebank (ook niet met een zonnebrandmiddel). Gebruik ook na de genezingstijd op de tatoeage altijd een hoge beschermingsfactor tijdens het zonnen. De zon heeft ook een grote invloed op de kleur in je tatoeage. Deze zal veel sneller verbleken bij mensen die veel in de zon of onder de zonnebank liggen.

Na ongeveer een week gaat je tatoeage vervellen. De eerste huidlagen laten dan los. Dus schrik niet wanneer er gekleurde velletjes van je huid afkomen. Dit is heel normaal. Het vervellen kan ook jeuk veroorzaken. Smeer in dit geval met Vaseline de tatoeage in en ga niet krabben en of trekken aan de velletjes. Dit kan schade veroorzaken aan je tatoeage. Jeuk is een teken van genezing. Als alle velletjes eraf zijn dan is de oppervlakte van je huid genezen. Je kunt, omdat de tatoeage erg droog zal zijn, deze plek zo af en toe lichtjes invetten met Vaseline.

De eerste week ziet je tatoeage er heel donker uit. Dit zal na de genezing zeker minder zijn. Door het vervellen ligt er als het ware een filter over je tatoeage. De eerste tijd zal je tatoeage er rimpelig uitzien. Dit komt doordat de huid daar nog erg dun is. Na een week of 3 is je huid weer op de normale dikte en ziet er weer goed uit. Hoe ouder je tatoeage wordt, hoe meer deze met de jaren zal vervagen. Belangrijk is dat wanneer je jouw tatoeage mooi wilt houden, je deze ook na de genezing zult moeten blijven verzorgen. Denk hierbij aan vocht inbrengende crème en zonnebrandmiddel met een hoge factor.

De definitieve kleur hangt ook van de huid af. Een huid met weinig pigment (een hele lichte huid) behoudt over het algemeen een mooiere, donkere kleur. Het kan altijd voorkomen dat de tatoeage niet helemaal mooi gepakt heeft. Er blijven dan wat lichtere plekjes zichtbaar. Na de herstelperiode van de huid kunnen deze lichte plekjes worden bijgewerkt en is je tatoeage een mooi, egaal oppervlak.

Is het niet mogelijk om stoffige onhygiënische ruimten te vermijden, bijvoorbeeld door het soort werk dat je doet? Dan kan je gedurende die tijd een stuk huishoudfolie over je tatoeage dragen. De kans wordt hierdoor veel kleiner dat je viezigheid in je tatoeage krijgt. Het sluit een ontsteking echter nooit helemaal uit.

Ook gedurende de eerste 4 dagen kun je voor de nacht, om te voorkomen dat je tatoeage uitdroogt en je bed helemaal vies wordt van de inktresten die eruit komen, een stuk folie over je tatoeage dragen. Draag nooit de gehele dag en nacht de folie over je tatoeage, maar geef je huid zoveel mogelijk zuurstof en vrijheid. Dit is beter voor een snellere genezing.

Na ongeveer 2 weken is jouw tattoo zover genezen dat je hem niet meer hoeft in te smeren. Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, pussen, kleurverandering van de wond of bij pijn altijd contact op met de huisarts.