• Martin en Natascha Sastra
  Designer & Tattoo artist

  We both seek continuous inspiration and optimization, with as result the creation of our images.

 • Tel: +31 46 2047285
  Mail: hello@noventity.com
  Dorpstraat 79
  6122 CG Buchten
  The Netherlands

Tattooshop geeft vrouwen met borstkanker hun tepels terug.

Als je aan tattoos denkt, leg je niet snel de link met borstkanker. Toch is een tattooshop in het Amerikaanse Finksburg uitgegroeid tot een mekka voor vrouwen met borstkanker. Little Vinnie’s Tattoos maakt driedimensionale tepeltatoeages.

Geen zin in nieuwe operatie
Vrouwen die door borstkanker hun borsten hebben moeten laten amputeren, hebben vaak geen tepels meer. Het is met huidtransplantaties wel mogelijk om een nieuwe tepel te laten maken, maar de meeste patiënten willen niet nog een operatie en een nieuw litteken, zegt dokter Leo Keegan, assistent-professor in de klinische chirurgie aan de Icahn School van Geneeskunde.

Chirurgen maken er een potje van
Chirurgen krijgen slechts een paar uur ‘tatoeage training’ en tekenen een eendimensionale cirkel op de huid. Maar Vinnie zegt: Ik zou niemand naar mij toe laten komen voor een operatie, dus chirurgen moeten ook geen tatoeages zetten. Hij heeft beschilderingen gezien die echt niets weg hadden van een tepel.

Zou jij ook aan nieuwe driedimensionale tepels denken, mocht je in die situatie zitten?

1 Comment

 1. Martin Sastra
  juni 5, 2014 - Beantwoorden

  Een grijs gebied met veel vraagtekens, voor vrouwen die door borstkanker een of beide borsten hebben moeten laten verwijderen en na een borstconstructie ook graag een ‘nieuwe tepel’ willen laten tatoeëren.

  Wie tatoeëert een mooiere tepel?
  Een dermatograaf, een (plastisch) chirurg of een tatoeëerder met verstand van verhoudingen, kleur, plaatsing en vorm?

  Dit artikel bewijst dat er wereldwijd een grote vraag naar is, en er velen zijn die kiezen voor de laatste optie. Het probleem voor de medische wereld is dat tatoeëerders merendeels geen medische achtergrond hebben. Het probleem voor tatoeëerders is dat medische specialisten merendeels geen artistieke achtergrond hebben.

  Zie hier de discrepantie. In Nederland mag een erkende tattooshop, een tatttoo over littekenweefsel zetten, mits het litteken ouder is dan 1 jaar. Volgens de Kliniek voor Medische en esthetische dermatografie, te vinden op dermatografie.nl, ‘wordt de term dermatografie te pas en te onpas gebruikt op diverse websites, waarop diverse aanbieders het doen voorkomen dat zij ‘dermatografie behandelingen’ uitvoeren.

  Er zijn zowel privéklinieken als artsen, huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten die beweren, de dermatografie, een erkend sub specialisme, van de dermatologie, te mogen uitoefenen. De Nederlandse vereniging voor Dermatografie wijst deze misleidende beweringen categorisch af.

  Dermatografiebehandelingen mogen slechts worden uitgevoerd door gespecialiseerde artsen die een erkende opleiding in de dermatografie van circa 400 uur met succes hebben afgerond.’ Echter als tatoeëerder, kom je er niet voor in aanmerking een dergelijke opleiding te volgen, tenzij je eerst een studie als basisarts doorloopt.

Drop a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.